Türkiye Selçuklu Devleti
Süleyman Şah Dönemi (1075-1086)
➴ 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Selçuklu komu tanlarından Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Anadolu’nun batı bölgelerini Büyük Selçuklu Devleti adına fethetmekle görevlendirildi. Kutalmış Bey’in oğlu “Süleyman Şah” Bizans’tan “İznik’i” alarak bağımsızlığını ilan etmiştir. (1075)
➴ Süleyman Şah’a Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah’ın hükümdarlık ünvanı veren bir ferman, Abbasi Halifesinin de hükümdarlığını onaylayan bir “menşur” göndermesi ile devlet resmen kurulmuş oldu. ( 1077 ) Süleyman Şah bu dönemde kendi adına para bastırdı.
➴ Süleyman Şah batı yönünde fetihlere devam ederek Bizans’taki taht kavgalarına karıştı. Bizans ile İstanbul Boğazı’nı sınır olarak belirleyen ve Bizans’ı vergiye bağlayan bir antlaşma (Dragon Ant, 1081) yaptı.
➴ Yerine Ebul Kasım’ı vekil bırakarak güney bölgelerine sefere çıktı. Adana, Tarsus, Antalya, Antep ve Antakya’yı aldı. Bu fetihler sonucu Suriye Selçuklu Meliki Tutuş ile arası açılan Süleyman Şah yapılan savaşta yenildi ve hayatını kaybetti (1086). Mezarı Suriye’de Caber Kalesi’ndedir. Lozan Antlaşması ile Türk toprağı kabul edilen bu yer Türk askerleri tarafından korunmaktadır.
➴Süleyman Şah döneminde devletin sınırlarını Marmara kıyılarından Çukurova’ya kadar genişledi.
➴ Süleyman Şah’ın ölümünden sonra fetret dönemi yaşandı. (1086-1092)
I. Kılıçarslan Dönemi : (1092-1107
➴ Devlet işlerini düzene koydu.
➴ Önemli yerlere vali ve komutanlar atayarak Bizans üzerinde yeniden baskı kurdu.
➴ Bizans’ın kışkırtmaları sonucu Çaka Bey’i öldürttü.
➴ Malatya’yı kuşattığı sırada I. Haçlı seferinin başlaması ve Haçlıların İznik’i kuşatması üzerine geri döndü. İznik’te Danişmentlilerle birlikte başarılı bir savunma yaptıysa da şehrin Bizans’a geçmesinden dolayı devletin merkezini Konya’ ya taşıdı.
➴ I. Haçlı Seferinden sonra doğuya yönelen I. Kılıçarslan Danişmentlileri yenerek Malatya’yı ele geçirdi ve Suriye’ye yöneldi ve Musul’u aldı. Emir Çavlı ile yaptığı savaş yenildi ve Habur Irmağı’nda geçerken boğularak öldü. (1107)
I. Mesut Dönemi (1116-1155)
➴ 1107 – 1116 yılları arasında tekrar fetret devri yaşandı ancak Mesut kayınpederi Danişmentli Emir Gazi’nin de yardımını alarak tahta geçmeyi başardı. Bu dönemde Türkiye Selçukluları kısa bir süreliğine Danişmentlilere bağlı olarak yaşadılar.
➴ Konya yakınlarında Akşehir’de yapılan savaşta Bizans ordusunu yendi.
➴ II. Haçlı Seferlerinde başarıyla mücadele etti. Haçlı ordusunu Eskişehir yakınlarında yenerek büyük ün kazandı.
➴ Güçlendikten sonra Danişmentlilerin iç karışıklıklarından yararlanarak Ankara , Çankırı , Kastamonu, Elbistan, Sivas ve Malatya’yı aldı. 1155 yılında Konya’da öldü.
➴ Anadolu’da imar faaliyetlerinde bulunan ve hayır kurumları açan I. Mesut döneminde Anadolu için Batı kaynaklarında Türkiye denilmeye başlanmıştır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.
yazınızı kullanabilirmiyim proje ödevim için
Kullanabilirsiniz
proje ödevim var da bu yazıyı kullanabilir miyim ?
Kullanabilirsin, başarılar dilerim.
PROJE ÖDEVİM VAR KULLANABİLİRMİYİM
Kullanabilirsiniz, başarılar dilerim.
Admin kullanabilir miyim proje ödevim var ödevimin sonuna link koyarım.
Kullanabilirsin Burak, başarılar dilerim.
Çook uzun
proje ödevim için kullanabilir miyim slayt gösterisinin sonuna aktif linki koyarım ve normal dosyada kaynakçada belirtirim
Kullanabilirsiniz, başarılar.