Home / 10.Sınıf Tarih / Sokullu Mehmet Paşa Dönemindeki Kanal Projeleri

Sokullu Mehmet Paşa Dönemindeki Kanal Projeleri

Osmanlı siyasi tarihinde adından önemli başarılarla söz ettiren Sokullu Mehmet Paşa, Osmanlı Devleti tarafından gerçekleştirilemese de üç önemli projesiyle ileri görüşlü bir devlet adamı olduğunu göstermiştir.

Don-Volga Projesi : Karadeniz’e dökülen Don Nehri ile Hazar Denizi’ne dökülen Volga Nehri’nin bir kanal aracılığı ile birleştirilmesidir.

Kırım Hanı’nın bu projeye olumlu yaklaşmaması ve kanalın açılmasıyla çıkarları zedelenecek olan Rusya’nın engelleme çabaları yüzünden proje yarım kalmıştır.

★    Sokullu Mehmet Paşa’nın bu proje ile ulaşmak  istediği hedefler arasında;

  • İpek Yolu’na işlerlik kazandırmak
  • Osmanlı için, ileride tehdit oluşturabilecek olan Rusya’nın gelişimini engellemek
  • İran savaşlarında kara ordularına donanma desteği sağlamak
  • Her iki nehir civarında yaşayan Türkleri Osmanlı egemenliği altına almak gibi amaçların yer aldığı söylenebilir.

Uyarı: Bu proje 1952 yılında Ruslar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Süveyş Kanal Projesi : Akdeniz ile Kızıldeniz’in bir kanal ile birbirine bağlanmasıdır. Sokullu’nun bu projesi ile ulaşmak istediği hedef Coğrafi Keşifler ile önemini yitiren Akdeniz ticaretine önem kazandırarak Baharat Yolu’nu yeniden canlandırmak ve bölge Müslümanlarına yardım etmektir.

Kanal Sokullu’nun ölümü üzerine açılamamıştır.

Uyarı: Süveyş Kanalı 1869 yılında Avrupalı Devletler tarafından açılmış ve Akdeniz ticareti ancak o dönemde canlanmıştır.

Marmara Karadeniz Projesi : Marmara Denizi ile İznik Gölü ve Sakarya Irmağını kanallarla birleştirerek İstanbul Boğazı’nın yükünü hafifletmeye yönelik bir projedir. Bu proje de diğerleri gibi gerçekleştirelememiştir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir