Sancağa Çıkma

Sancağa Çıkma

ŞEHZADELERİN SANCAĞA ÇIKMA UYGULAMASI

Osmanlı klasik döneminde (Kuruluştan 1699’a kadar) taşra yönetim sistemi köy, kaza, sancak ve eyaletlerden oluşmaktaydı. Sancak eyaletten sonra en büyük yönetim birimiydi.  Osmanlı şehzadeler, belli bir yaşa gelince tecrübe kazanmak için sancaklara (illere vali olarak) gönderilirdi. Şehzadelere bu görevlerinde, lala adı verilen bilgili ve deneyimli kişiler yardımcı olurdu. Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde Kütahya, Manisa, Eskişehir, Amasya, İzmit, Bursa, Aydın, Balıkesir, Isparta ve Antalya önemli şehzade sancakları olmuştur.

Sancak sisteminin amacı şehzadelerin yönetim alanında tecrübe kazanmalarını sağlamaktı. Yani bir nevi şehzadelerin sancağa çıkması onların padişahlık stajı yapması gibiydi. Şehzadeler buradan elde ettiği bilgi ve tecrübelerini saltanat makamına oturduklarında kullanmaktaydı.

Osmanlı’da sancağa çıkma uygulaması ile ilgili tarihi süreç şu şekilde işlemiştir:

  1. Sancağa çıkma uygulamasını başlatan padişah Orhan Gazi olmuştur.
  2. Sancak sistemiyle tahta çıkan ilk padişah I. Murat‘tır.
  3. Sancak sistemini yasallaştıran padişah II. Mehmet’tir.
  4. Sancak sistemiyle, tahta çıkan son padişah III. Mehmet’tir.
  5. Sancak sistemini ve sancağa çıkma usulünü kaldıran padişah III. Mehmet’tir.

Sancağa Çıkma Sitemi neden kaldırıldı?

Sancağa çıkma uygulaması taht kavgalarını önlemek için kaldırıldı. Yerine Ekber ve Erşad sistemi getirildi. Bu yeni sisteme göre hanedanın en yaşlı ve akıllı üyesinin padişah olması öngörülmüştür. Sancak sistemi kalktıktan sonra, deneyimsiz şehzadeler padişah olmuştur. Bu padişahlar devlet adamları ve valide sultanların etkisi altında kalarak devlet yönetimini zafiyete uğratmışlardır. Sancak sistemine dahil olmadan (kafes sistemiyle) tahta çıkan padişah I. Ahmet‘tir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

YAZAR BİLGİSİ
Tarih öğretmeni. Gücü yettikçe tarih yolcularına rehberlik edecek, öğrenmeye devam edecek bir tarih talebesi.
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın