15. ve 16. Yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa ülkelerine yayılan bilim, güzel sanatlar ve edebiyat alanındaki gelişmelere yeniden doğuş anlamında Rönesans denilmiştir.
Hümanizm, Orta Çağ Avrupa’sında görülen Skolâstik düşünceye karşı çıkarak insan ve doğa sevgisini temel alan düşünce sistemidir. Hümanistler Eski Yunan ve Latin eserlerini inceleyerek özgür insan tipini ortaya koymuşlar ve eserlerinde bu modeli işlemişlerdir. İtalya’da edebiyat alanında ortaya çıkan Hümanizm sonra mimari ve güzel sanatlarda da görülmüştür.
Rönesans ilk olarak İtalya’da ortaya çıkmıştır. Rönesans’ın İtalya’da başlamasında;
- İtalya’nın İslam uygarlıklarıyla yakın ilişki içinde olması,
- İstanbul’un fethinden sonra İtalya ya giden bilginlerin Latince eserleri çevirmeleri,
- Zengin şehir devletlerinin sanatkârlar ile bilim adamlarını ve onların bilimsel ve kültürel çalışmaların desteklenmesi,
- Şehir devletleri arasındaki rekabet ve özgür düşüncenin bu devletleri sanat merkezi haline getirmesi,
- İtalya’nın ticaret merkezi olması ve değişik medeniyetlerle sürekli bir etkileşim içinde olması etkili olmuştur.
Rönesans’ın Nedenleri
- Haçlı Seferleri ile Müslüman dünyasından öğrendikleri kâğıt ve matbaayı kullanarak, yeni düşüncelerin hızla yayılması,
- Coğrafi keşiflerle zenginleşen Avrupa’da sanatı ve sanatçının desteklenmesi, edebiyat ve sanattan zevk alan Mesen sınıfının oluşması,
- Kiliseye duyulan güvenin azalması ve Skolastik(dogmatik, bağnaz) düşüncenin önemini kaybetmesi,
- Yetenekli sanatçı ve bilim insanlarının yetişmesi,
- Eski Yunan, Roma (antikite) ve İslam medeniyetine ait eserlerin (İbn-i Sina, Farabi, vb) incelenmesiyle akılcı düşüncenin ortaya çıkması.
Rönesans’ın Sonuçları
- Skolastik düşünce yerini deney ve gözleme dayalı pozitif düşünceye bıraktı. Pozitif ve özgür düşünce, bilim alanında yeni buluşlara ortam hazırladı.
- Avrupa’da resim, heykel, edebiyat ve mimari en üst düzeyde gelişme gösterdi.
- Kiliseye ve din adamlarına duyulan güven sarsıldı ve Reform hareketlerine zemin hazırlandı.
- Doğa olayları ve insan vücudu hakkında yeni bilgiler ortaya çıkmıştır.
- Rönesans’ın Avrupa dışında görülmedi. Osmanlı Devleti, XV ve XVI. yüzyıllarda bilim, teknik ve mimaride Avrupa’dan çok ileri düzeydeydi. Bu sebeple Osmanlı Devleti Avrupa’da yaşanan bu gelişmelerden yararlanma ihtiyacı duymadı. Ancak Avrupa devletleri, Rönesans’ın etkisiyle oldukça hızlı bir gelişme süreci yakalamış oldu.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.
Bir Yorum
Pingback: Avrupa'nın Gelişmesine Seyirci Kalan Osmanlı | TARİH YOLU