Osmanlı Kutsal İttifak Savaşı
Viyana Bozgunu, Papa’nın da teşvikleriyle Rusya, Avusturya, Lehistan, Venedik ve Malta arasında Avrupa ittifakına (Kutsal İttifak ) yol açmıştır. Bu savaşlar 16 yıl devam etti. Avusturya Macaristan’a, Lehistan Boğdan ve Podolya’ya, Venedik Mora ve Dalmaçya kıyılarına saldırdılar.
Osmanlı kuvvetleri bütün cephelerde yenilmeye başladı. Bu savaşlar döneminde Osmanlı tahtında değişikler yaşandı. IV. Mehmet’in ölmesiyle, II. Süleyman, II. Ahmet ve son olarakta II. Mustafa tahta geçti. II. Mustafa ordunun başında sefere çıktı. (Osmanlı ordusunun başında sefere çıkan son padişah) Macaristan’da bazı başarılar elde etti ancak Zenta Savaşın’da yenilerek Edirne’ye döndü.
Uzun süren savaş Osmanlı için hem askeri hem de ekonomik kayıplara neden oldu. Savaş sürdürecek gücü kalmadığından barış istedi. Taraflar arasında Karlofça Antlaşması (1699) imzalandı. Bu antlaşmaya göre;
- Avusturya’ya Banat ve Temeşvar dışında Macaristan ve Erdel verildi.
- Venedik’e Mora ve Dalmaçya kıyıları verildi.
- Lehistan’a Podolya ve Ukrayna verildi.
- Antlaşma 25 yıl geçerli olacak ve Avusturya’nın garantisinde bulunacaktı.
Uyarı: Siyasi üstünlük Avusturya’ya geçmiştir. Karlofça Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nin Orta Avrupa’daki hâkimiyeti sona ermiştir. Osmanlı Devleti Avrupa’dan geri çekilmeye başladı. İlk defa geniş miktarda toprak kaybetti. Bu olay tarihçiler tarafından Osmanlı Devleti’nde Gerileme Devri’nin başlangıcı kabul edilir.
Rus elçisi imza yetkisinin olmadığını ileri sürerek Karlofça Antlaşmasını imzalamamıştır. Rusların amacı savaşı devam ettirerek başka kazançlar sağlamaktı. Ancak istedikleri gelişme olmamış ve 1700 yılında Rusya ile İstanbul Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşmaya göre;
- Azak kalesi ve çevresi Rusya’ya bırakmıştır.
- Rusya İstanbul’da elçi bulundurma hakkını da elde etti.
- Rus Hristiyanları kutsal yerleri serbestçe ziyaret edebileceklerdi.
Uyarı: Bu antlaşma ile Ruslar Karadeniz’e çıkma ve Osmanlı politikalarını yakından izleme imkânı elde etmişlerdir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.