OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ (1300 – 1453)
OSMANLI’DA DEVLET ANLAYIŞI
Anadolu Selçuklu Devleti döneminde uç beyliği olarak Söğüt ve Domaniç yöresine yerleşip beylik kuran Osmanlılar, kısa süre içinde Anadolu sınırını aşarak, Avrupa’da da egemenlik kuran güçlü bir devlet konumuna geldi. Geniş bir coğrafyaya hâkim olan Osmanlı Devleti, bünyesindeki milletleri ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin yüzyıllarca başarıyla yönetti.
Osmanlı Devleti’nde devlet anlayışının ortaya çıkmasında,
- Eski Türk gelenekleri
- İslam Hukuku
- Fethedilen yerlerdeki yönetim anlayışı
İlk Türk Devletlerinde görülen kut anlayışının yerine Osmanlı Devletinde hükümdarlık Allah’ın takdiri olarak görülmüştür. İslam hukukuna göre hâkimiyet, Allah’a aittir.
Hükümdar, Allah’ın vekili olarak görevleri şunlardır:
- Ülkesini adaletle yönetmek.
- Halkın refah ve güvenliğini sağlamak.
- Orduya komutanlık etmek.
- Üst düzey yöneticileri atamak.
- Savaşa ve barışa onay vermek.
- Sınırların güvenliğini sağlamak, seferlere çıkarak fetihlerde bulunmak.
Osmanlı Devleti’nde hükümdar, ülkenin mutlak hâkimiydi. Ancak bu durum onun her istediğini yapabileceği anlamına gelmezdi. Devleti yönetirken şeri (dinî) ve örfi (gelenek, töre) kurallara uymak zorundaydı.
Hükümdarın Kullandığı Unvanlar
- Bey
- Gazi
- Hüdavendigâr
- Han
- Hakan
- Hünkâr
- Padişah
- Sultan
- Halife
Hâkimiyet Sembolleri
- Otağ
- Taht
- Sancak
- Tuğra
- Davul (Nevbet)
- Tuğ
- Kılıç Alayı
- Hutbe
- Hilat(Elbise)
- Sikke
- Çetr (Şemsiye)
ŞEHZADELERİN SANCAĞA ÇIKMA UYGULAMASI
Osmanlı şehzadeler, belli bir yaşa gelince tecrübe kazanmak için sancaklara gönderilirdi. Şehzadelere bu görevlerinde, lala adı verilen bilgili ve deneyimli kişiler yardımcı olurdu. Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde Kütahya, Manisa, Eskişehir, Amasya, İzmit, Bursa, Aydın, Balıkesir, Isparta ve Antalya şehzade sancakları olmuştur. (Sancağa çıkma uygulaması hakkında, daha fazla bilgi için burayı tıklayınız.)
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.