Osman Bey Dönemi ( 1281 – 1324 )
Türkiye Selçuklu Devleti’nin otoritesini kaybetmesiyle Anadolu’daki Beylikler birbirleriyle mücadele etmeye başladılar. Osmanlı Devleti ise beyliklerle mücadele etmeyerek yönünü Bizans’a çevirmiştir. Bu durum Anadolu’ya gaza yapmak için gelen kişilerin(gaziyanirum) Osmanlı Devleti’nin hizmetine girmesini sağlamıştır. Aynı zamanda Bizans tekfurlarının (vali) halka zulmetmesi Kayıların ilerlemesini kolaylaştıran etkenlerden birisi olmuştur.
1281 yılında Ertuğrul Gazi’nin yerine Osman Bey geçmiştir. Osman Bey, Ahi lideri Şeyh Edebali’ni kızı ile evlenerek ahilerin desteğini sağlamıştır. Ahiler, Osmanlı Devleti’nin ekonomik gücünün artmasını sağlarken, beyliği teşkilatlandırma, sosyal hayatı düzenleme ve beylere danışmanlık yapma gibi görevleri de üstlenmişlerdir. Yani Ahiler devletin kuruluşunda etkin bir rol üstlenmişlerdir.
- Osman Bey, Bizans tekfurlarından Karacahisar, Yarhisar, Bilecik, Yundhisar, Yenişehir gibi yerleri fethetmiştir.
- 1299 yılında Türkiye Selçuklu hükümdarının İlhanlılar tarafından Tebriz’e götürülmesi sonucu Osman Bey bağımsızlığını ilan etmiştir.
- Bilecik demir madeni bakımından zengin olduğu için Osmanlı’nın silah ihtiyacını karşılamıştır. Başkent’te buraya taşınmıştır.
- Bu fetihler sonucu sınırlar İzmit’e yaklaşmıştır.
- Osman Bey, Türk töresindeki “Fetheden fethettiği yerin sahibidir” anlayışı gereği bu yerleri dirlik olarak dağıtmıştır.
- 1302 yılında Bizans ile yapılan ilk savaşı, (Koyunhisar, Bafeon) Osmanlı Devleti kazanmıştır.
- Osman Bey döneminde Bursa kuşatılmış ancak kuşatma sırasında vefat eden Osman Bey’in yerine oğlu Orhan Bey geçmiştir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.
İyi ve kısa