ORHAN BEY DÖNEMİ (1326-1362)
- Bursa’yı kuşatan ancak kuşatma sırası hastalanan Osman Bey’in yerine geçen Orhan Bey 1326’da Bursa’yı alarak bu şehri başkent yapmıştır.
- Osmanlı ordusunun İznik’i kuşatması ve İstanbul Boğazı’na yaklaşması üzerine Bizans ile yapılan Maltepe Savaşı’nı (Pelekanon) Osmanlılar kazandı.
Uyarı: Bizzat başında Bizans İmparatoru’nun bulunduğu bir ordunun mağlup edilmesi dikkatleri Osmanlı üzerine çekecektir. Savaşın sonucunda Bizans İmp. Anadolu’da etkinliği azaldı, Kocaeli yarımadasının fethi kolaylaştı.
- 1331’de İznik ve ardından 1337’de İzmit ele geçirildi. Bu fetihler sonucunda Kocaeli yarımadası ele geçirildi. Bizans’ın Anadolu varlığı sona erdi.
Karesi Beyliği’nin Osmanlı Topraklarına Katılması
Karesioğulları’nın iç çekişmeyle uğraştıkları bir dönemde bu beyliğe son verildi. (1345)
Karesi Beyliği’nin Alınmasının Sonuçları
- İlk kez bir Türk beyliği ele geçirildi.
- Anadolu siyasi birliğini sağlama yolunda ilk adım atılmıştır.
- Güney Marmara kıyıları Çanakkale, Balıkesir Osmanlı hakimiyetine girdi.
- Osmanlı donanmasının çekirdek gücü oluştu. Bu gemiler sayesinde Rumeli’ye geçiş kolaylaştı.
- Pek çok değerli komutanlar (Hacı İlbey, Evranos Bey, Gazi Fazıl, Ece Halil) Osmanlı hizmetine girerek Balkanların fethinde yararlılıklar sağladılar.
Rumeli’deki Fetihler
- Bizans İmparatoru’nun ölümü üzerine tahta geçen oğlunun hükümdarlığını tanımayan Kantakuzen Orhan Bey’den yardım istemiş ve Bizans tahtına geçmiştir.
- Sonraki dönemlerde de iç isyanları bastırmak için Osmanlı yardımları devam etmiş, Kantakuzen buna karşılık Çimpe Kalesi’ni Osmanlı Devleti’ne vermiştir. (1353)
Uyarı: Rumeli’deki ilk toprak burasıdır. Bu kale üs olarak kullanılmış ve Orhan Bey’in oğlu Süleyman Paşa tarafından Gelibolu Yarımadası’nın tamamı ele geçirildi.
Uyarı: Osmanlıların Rumeli’de fetihlere başlamalarının nedenleri şunlardır;
- Balkanlarda yapılan bu fetihlerle Bizans’ın Avrupa Devletleri ile bağlantısı kesilmeye çalışılmıştır.
- Doğu’dan gelen Türklere yeni yurtlar bulunması gereği. Bu doğrultuda iskan siyaseti uygulanmıştır.
- Rumeli’de Bizans egemenliğinin zayıflamış olması.
- Gaza ve cihat düşüncesi.
- Anadolu’daki beyliklerle mücadele edilmek istenmemesi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.