Mısır Uygarlığının En Önemli Özellikleri
Mısırda ilk yerleşim MÖ 4000 yıllarında görülmektedir. İlk siyasi teşkilatlanma nom adı verilen şehir devletleri şeklinde olmuştur. MÖ 3000 yılında Kral Menes Mısır’da siyasi birliği saylayarak firavunlar dönemini başlatmıştır. Firavunlar döneminin en önemli olaylarından birisi MÖ 1280 yılında Suriye’yi ele geçirmek için yapılan Kadeş Savaşıdır. Bu savaş sonucu tarihin ilk yazılı antlaşması olan Kadeş Antlaşması imzalanmıştır. Ege göçleri sonucu zayıflayan Mısır Krallığı Persler tarafından yıkılmıştır.
Yönetim alanında Firavunlar kendilerini tanrının oğlu olarak germekteydiler. Bu nedenle emirleri tanrı buyruğu gibi algılanarak yerine getirilirdi. Aileden kişiler devlet işlerinin yürütülmesinde krala yardım ederlerdi.
Mısır’da halk katipler, rahipler, askerler; tüccarlar, zanaatkarlar; köylüler, çiftçiler; ve köleler olmak üzere sosyal sınıflara ayrılmıştır. Mısır ekonomisi tarım, ticaret ve maden işlemeciliğine dayanıyordu.
Mısırlılar, hiyeroglif adı verilen resim yazısı kullanmışlardır. Yazı yazmak için papirüs kağıdını kullanmışlardır.
Çok tanrılı dine inanan Mısırlılar, ölümden sonraki hayata inandıkları için ölülerini mumyalamışlardır. Mumyalama teknikleri sayesinde insan vücudunu tanıyan Mısırlılar, tıp ve eczacılık alanında gelişmişlerdir.
Matematikte ondalık sayı sistemini bulmuşlar, ilk defa dört işlemi kullanmış, “pi sayısı”nı bugünkü değerine yakın hesaplamışlardır. Mısır’da tarım ürünlerinden alınan vergi matematiğin Nil Nehri’nin hareketlerini geometri ve astronominin gelişmesinde etkili olmuştur. Bu da güneş yılı esasına dayanan takvimi icat etmelerini sağlamıştır.
Her biri 20 ton ağırlığındaki taşlarla inşa edilen piramitler firavunlar için, labirent adı verilen mezarlar ise halk için yapılmış; bu mezarlara her türlü araç, gereç ve yiyecekler konulmuştur. Bu anlayış Mısırlıların ölümden sonraki yaşama inanmalarının kanıtıdır.
Bilgi Notu: Coğrafi konumu gereği fazla istilaya uğramayan Mısır, tarihi çağları sırasıyla yaşamıştır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.
yararlı bilgiler var