İlk Türk Devletlerinde Devlet Teşkilatı Etkinliği

1-Aşağıdaki yargıların başına Doğru olanları için (D ), yanlış olanları için(Y) harfini koyalım.

(   ) İlk Türk devletlerinde kağanların yönetme yetkisini Gök Tanrı’dan aldığı ve bu yetkilerini sadece kendi devletinde değil dünyadaki bütün insanlar için kullandığı kabul edilir.

(      ) İslamiyet’ten önceki Türk toplumlarında devlete töre denir.

(     ) Türklerin atlı göçebe hayat tarzını benimsemeleri, özgür bir yapıya sahip olmaları, dolayısıyla bağımsızlığın milli karakteristik özellik haline gelmesine ortam hazırlamıştır.

(      ) Düşman ordusunun durumunu öğrenmek için böri denilen keşif kolu gönderilirdi.

(       ) Ordu komutanlarına tigin denmiştir.

Yukarıda verilen cümlelere ait bazı kavramlar şöyledir:

 Şad, yelme, il, Türk cihan hâkimiyeti. Bu kavramları ilgili cümleyle eşleştiriniz.

2-Türklerde devletin unsurları nelerdir?

3-İlk Türk devletlerinde ordunun özellikleri nelerdir? ( Kullandığı araç gereçler, taktikleri, sistemleri, savaş anındaki düzenleri vb)

4-Aşağıda size verilen kavramlardan askerlikle alakalı olanların altını çiziniz.

Kut, Kurultay, Karizmatik iktidar, ayuki, Tarkan, tudun, bitikçi, inal,

5- İlk Türk devletlerinde hükümdarın kullandığı unvanlar ve hükümdarlık sembolleri hakkında bilgi veriniz.

6- İkili teşkilat hakkında bilgi veriniz.

7- Aşağıda verilen kelimelerden bir paragraf yazınız.

– Mete Han, Tung-hu, vatan sevgisi, vergi, vatan toprağının kendisine ait bir mülk değil milletin malı ve devletin temeli olduğu.

8-  “Üç Türk bir araya gelse devlet kurar” sözü Türklerin hangi özelliğiyle alakalıdır? Yazınız.

9- “Akılsız hakanlar tahta oturmuş şüphesiz, kötü hakanlar tahta oturmuş şüphesiz. Kumandanları da akılsız imişler şüphesiz, kötü imişler şüphesiz. Beyleri, halkı itaatkar olmadığı için, Çin halkı hilekar ve sahtekar olduğu için, beylerle halkı karşılıklı kışkırttığı için, Türk halkı kurduğu devleti elden çıkarıvermiş.”

Yukarıda Kül Tigin Yazıtlarından bir bölüm yer almaktadır. Bu metne göre Türk Devletinin yıkılış nedenleri neler olabilir? Yazınız.

10- “Babamızın, amcamızın kazandığı halkın adı sanı yok olmasın diye Türk halkı için gece uyumadım, gündüz oturmadım; kardeşim Kül Tigin ile iki şad ile ölesiye yitesiye çalıştım, çabaladım. Halkı besleyip doyurayım diye kuzeyde Oğuz halkına doğru, doğuda Kıtay, Tatabı halklarına doğru güneyde de Çin’e doğru 12 sefer ettim, savaştım. Ondan sonra Tanrı öyle buyurduğu için, bahtım, talihim olduğu için, ölecek halkı diriltip doyurdum. Çıplak halkı giyimli kıldım, fakir halkı zengin kıldım, az halkı çok kıldım, güçlü devleti olandan, güçlü hakanı olandan daha iyi kıldım.”

Yukarıda Bilge Kağan Yazıtlarından bir bölüm yer almaktadır. Bu metne göre Türk hükümdarının görevleri hakkında neler söylenebilir? Yazınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları tarihyolu.com aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe  aktif link verilerek kullanılabilir.

 

 

 

YAZAR BİLGİSİ
Tarih öğretmeni. Gücü yettikçe tarih yolcularına rehberlik edecek, öğrenmeye devam edecek bir tarih talebesi.
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın