II. Göktürk Devleti (Kutluk Devleti)
Kürşad Ayaklanması
Doğu Göktürklerin 630 da Çinlilerin egemenliği altına girmesinden sonra, “bağımsızlık” amacı ile Kürşad ve 39 arkadaşının Çin Sarayını basmasıdır. Ayaklanma sonucu Kürşad ve arkadaşları hayatlarını kaybetseler de Türklerin cesareti ve bağımsızlık istekleri daha da artmıştır.
Kutluk İsyanı:
682 yılında Çin hâkimiyetindeki Göktürkler Kutluk isyanı ile bağımsızlıklarını kazanarak II. Göktürk devletini kurmuşlardır.
- İlteriş (Kutluk) Kağan tarafından Ötüken merkez olmak üzere kuruldu.
- İlteriş unvanı devleti, derleyen, toparlayan anlamlarına gelmektedir.
- Bilge Kağan, kardeşi Kültigin ve Vezir Tonyukuk zamanında en parlak dönemlerini yaşadılar.
- Bilge Kağan, Kültigin ve Vezir Tonyukuk adına dikilen Orhun yazıtları Türk tarihinin ilk yazılı kaynaklarıdır.
- Bilge Kağan, şehirlerin etrafının surlarla çevrilmesini ve Budizm dininin kabul edilmesini kurultayda gündeme getirmiş, ancak bu öneriler kurultay tarafından reddedilmiştir.
Yorum: Bu durum hakanın sınırsız yetkilere sahip olmadığını ve kurultayın kararlarına uymak zorunda olduğunu göstermektedir.
- Orta Asya Türk boylarını Asya Hunlarından sonra tek bayrak altında toplayan devlettir.
Yorum: Türk adını taşıyan bir devlet kurmaları, kendilerine ait alfabe kullanmaları, Orhun abidelerini bu alfabeyle yazmaları Göktürklerin milli (ulusal) bir devlet olduğunu gösterir.
- Göktürkler; Karluk, Basmil ve Uygur Türkleri tarafından yıkılmışlardır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.