Hümanizm (İnsancılık)
![Hümanizm (İnsancılık)](https://i0.wp.com/www.tarihyolu.com/wp-content/uploads/2019/02/humanizm-insancilik-nedir-ozellikler.jpg?fit=250%2C194&ssl=1)
Hümanizm ne demektir?
Hümanizm Tanımı:
Hümanizm, insanı değer kabul eden, onu her şeyin ölçütü olarak tanımlayan, insanın doğasını, yeteneklerini, sınırlarını veya ilgilerini konu edinen bir felsefi akımdır. Hümanizm, edebiyat, bilim, sanat alanlarında ortaya çıkmıştı. Hümanizm, insana gerçek değerini kazandırma çabasını içinde barındırmıştı. Rönesans’ın doğmasında hümanist düşüncenin etkisi büyük olmuştu. Hümanizm düşüncesi heykel ve mimari alanında da kendini göstermişti. Hümanizmin önemli temsilcileri arasında: Dante, Petrarca (Petrark), Montaigne (Monteyn), Erasmus ve Cervantes (Servantes) sayılmaktaydı.
Rasyonalizm
Rasyonalizm, (akılcılık) gerçeklerle ilgisi kopmuş birtakım dogmatik düşünce kalıplarının içine hapsolmadan, sorunlara akla, mantığa ve gerçeğe uygun çözümler aramak demektir. Rasyonel düşünce zamanla eğitim alanında da kendini göstermişti. Rasyonel düşüncenin ortaya çıkardığı felsefelerden birisi de pozitivizmdir. Pozitivizm, aydınlanmanın temel düşüncesi olan bireysel aklın, doğanın kontrolünün, modernitenin, egemenlik ve hukukun temellerini oluşturmuştu.