Hitit Medeniyetinin En Önemli Özellikleri
Hattiler
Göçler sonucu Anadolu’ya geldikleri tahmin edilen Hattiler hakkında yeterli belge yoktur.
Hattilere ait önemli eserler Alacahöyükte bulunmuştur. 1935 Atatürk’ün talimatıyla başlatılan çalışmalarla Hattilere ait güneş kursları, altın kupalar ve heykelcikler ortaya çıkarılmıştır. Hattiler inanç ve kültür bakımından Hititleri etkilemişlerdir.
Hititler
MÖ. 2000 li yıllarda Kızılırmak çevresine yerleşen Hititlerin başkenti Hattuşaş (Boğazköy)tır. Anadolu uygarlığın temelini oluşturan Hititlerin kurucusu I. Hattuşili (Labarna)dir.
Suriye hâkimiyeti için Mısırlılarla Kadeş Savaşını yapıp, savaş sonunda tarihin ilk yazılı antlaşması olan Kadeş Antlaşmasını imzalamışlardır. ( Not: Bu antlaşma ayrıca tarihteki ilk ittifak antlaşmasıdır.)
- İlk dönemlerde feodal beyliklerin yönettiği Hitit ülkesine sonraki dönemlerde merkezden valiler atanmış ve bu yolla merkezi otorite güçlendirilmeye çalışılmıştır.
- Hitit kralı Sümer ülkesinde olduğu gibi başkomutan, başyargıç ve başrahiptir.
- Hitit kraliçelerine Tavananna denmiştir. Hitit kraliçesinin antlaşmalarda imzası bulunur, kral olmadığı zaman ona vekâlet ederdi.
- Beylerden oluşan Pankuş Meclisinin kral ve kraliçeyi yargılama yetkisi vardır. Daha sonraki dönemlerde meclisten bu yetki alınmıştır.
- Hititler sürekli ordular kurmuşlar, gerektiğinde orduya ücretli askerlerde almışlardır.
- Hititler hukuka önem vermişler tarihin ilk medeni hukukunu yapmışlardır. Mezopotamya uygarlıklarından farklı olarak kölelere bazı haklar tanınmıştır. Bedelini ödeyen köle özgür kalabilmekte ve mülk sahibi olabilmektedir.
- Hititler kanunları yazılı hale getirerek aynı suçlara farklı ceza verilmesini önlemiştir.
- Asurlulardan çivi yazısını alarak Anadolu’da tarihi çağlara giren ilk uygarlık olmuşlardır. Bunun yanında hiyeroglif yazıyı da kullanmışlardır.
- Hititler her yılın önemli olaylarını anal adı verilen yıllıklara tanrılara hesap vermek amacıyla yazmışlardır. Bu yüzden başarılar kadar yenilgiler de yazılmış, böylece tarafsız bir tarih yazıcılığı anlayışı ortaya koymuşlardır.
- Heykel ve kabartmacılıkta ilerleyen Hititler Yazılıkaya ve İvriz Kabartmalarına sahiptirler.
- Çok tanrılı dine inanan Hititler, kendi tanrıları yanında Anadolu ve Ön Asya’daki diğer tanrıları da kabul etmişlerdir. Hititlerin farklı dinlere bu hoşgörüsünden dolayı Hitit ülkesine Bin Tanrı İli denmiştir.
TYT tipi Örnek Soru:
I. Hititler döneminde Anadolu’ya Bin Tanrı ili denmiştir.
II. Tanrılara hesap vermek için anal adı verilen yıllıklar yazmışlardır.
III. Resmi nikâh zorunluluğu getirmişlerdir.
Yukarıda Hititler ile ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri Hititlerin farklı dinlere hoşgörülü olduklarını gösterir?
a) Yalnız I
b) Yalnız II
c) I ve II
d) I ve III
e) I, II, III
AYT tipi Örnek Soru:
Aşağıdakilerden hangisi İlk Çağ uygarlıklarından birisi olan Hititlerle ilgili kavramlardan birisi değildir?
a) Anal
b) Tavananna
c) Pankuş
d) Tapates
e) İvriz Kabartmaları
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.
Ellerinize Sağlık Güzel 🙂
Evet çok güzel, çok işime yaradı teşekkürler 😉
İlk sorunun cevabı nedir
yalnız I olacak. Hititler kendi tanrıları yanında Mezopotamya’daki diğer tanrıları da inanmışlar ve saygı duymuşlardır. Hititler döneminde Anadolu’da farklı inanışlarının çokluğundan dolayı Anadolu’ya Bin Tanrı İli unvanı verilmiştir