Hint Uygarlığı
Hint Medeniyeti, M.Ö. 4000’li yıllarda İndus Irmağı boyunca kurulmuş ve sosyal sınıf farklılıklarının en fazla görüldüğü uygarlık olmuştur.
MÖ 1500 yılında bölgeye gelen ve egemen olmak isteyen Arilerin kurduğu kast sistemi uygarlığın temel özelliği olmuştur. Ariler merkezi otoriteyi sağlayamadığı için Hindistan’da racalık adı verilen küçük prenslikler kurulmuştur.
Kast sisteminde halk Brahmanlar (din adamları), Kşatriyalar (asker, raca ve asiller), Vaysiyalar (tüccar ve çiftçiler), südralar (zanaatkâr ve işçiler) ve paryalar (köleler) olarak sosyal sınıflara ayrılmıştır. Kast sistemi içinde meslekler babadan oğla geçmiş, dikey hareketliliğe izin verilmemiştir. Yani köle doğan birisi bir üst sınıfa dahil olamamıştır. Kast sistemi Hintlilerin toplum olarak kaynaşmasını engellemiştir.
Hindistan’da çok tanrılı dinler yayılmıştır. Brahmanizm, Konfüçyüsçülük, Hinduizm, Taoizm bu dinlerden bazılarıdır. Hindistan’da İslamiyet’in yayılmasında Gazneliler etkili olmuştur.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.