FETRET DEVRİ (1402–1413)
Ankara Savaşının kaybedilmesi ile başlayıp 11 yıl Yıldırım Beyazıt’ın dört oğlu (Süleyman, Musa, İsa, Mehmet) arasında taht kavgaları şeklinde devam eden sürece Osmanlı tarihinde Fetret Devri denir.
Kardeşler arasındaki taht mücadelesinde, kardeşler başarılı olabilmek için gerek Anadolu Beyliklerine, gerekse Bizans, Venedik, Ceneviz, Bulgar, Sırp ve Eflak beyliklerine toprak ve ekonomik tavizler vermişlerdir. Uzun süren mücadelelerden I. Mehmet(Çelebi) galip çıkarak Osmanlı tahtına oturmuştur.
Fetret Devrinde Anadolu’da ciddi toprak kayıpları olurken Balkanlarda nüfusun büyük çoğunluğunun gayrimüslim olmasına rağmen toprak kaybı yaşanmamıştır. Bu durumun oluşmasında:
- Osmanlı Devletinin Balkanlardaki adaletli ve hoşgörülü politikası
- İngiltere ve Fransa arasında Yüzyıl Savaşlarının devam etmesi
- Uç beylerinin başarılı çalışmaları etkili olmuştur.
Uyarı: Ankara Savaşından sonra Osmanlı Devleti yıkılma tehlikesi yaşamıştır. Bu durumdan devleti kurtaran Çelebi Mehmet Osmanlı Devletinin ikinci kurucusu sayılmıştır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.