Devletten İmparatorluğa Soruları ve Cevapları
Bu bölümde öğrencilerimizden isteğimiz sorulara buradaki cevapları aynen yazmaları değildir. Soruların cevaplarını bulmada zorlandıklarında buradaki cevabı örnek alarak kendi cevabını oluşturmaları veya kendi cevaplarını kontrol etmeleridir. Tüm öğrencilerimize başarılar dilerim.
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Kadim Dünyada İnsan Sayfa 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 Devletten İmparatorluğa Soruları ve Cevapları
“Geçmişteki uygarlıklardan bazıları neden yıkıldılar? Ben, uygarlıkların kaderlerinin yıkılmak olduğuna inanmıyorum.” Arnold Toynbee
Yukarıdaki sözle ne anlatılmak istenmiştir?
Cevap: Bu sözle uygarlıkların siyasi olarak yıkılsa bile, etkilerinin günümüze kadar geldiği ifade edilmiştir.
Günümüzde, Büyük İskender’in hâkim olduğu coğrafyada hangi devletler yaşamaktadır?
Cevap: Türkiye, İran, Bulgaristan, Irak, Suriye, Azerbaycan, Ermenistan, Yunanistan, Mısır, Rusya, Afganistan, Pakistan.
Gücün meşruiyet kaynağı bakımından Büyük İskender, Roma, Çin, Sasani ve Moğol imparatorluklarının benzerlik ve farklılıkları nelerdir?
Cevap: Bu ülkelerde güçlü monarşiler vardır. Krallar tarafından yönetilmişlerdir. Bu kralların çoğu ülkeyi yönetme gücünün Tanrı tarafından verildiğini savunmuşlardır. Farklı yanları ise bu imparatorlukların bazı dönemlerinde meclislerin bulunmasıdır.
“Ülkenin temeli vergidir, bu da adaletle yükselir, zulümle değil.” Sasani Hükümdarı Erdeşir Babekan’ın bu sözünü değerlendiriniz.
Cevap: Ülkedeki hizmetlerin aksamaması, ordunun ihtiyaçlarının karşılanması, üretimin devam etmesi için halktan vergi almak lazımdır. Vergi alınırken adalet sağlanmaz ise üretici üretmekten vazgeçer. Sasanilerler üreticileri teşvik eden yasalar çıkartarak üretimin sürekliliğini sağlamışlardır.
Büyük İskender, Roma ve Sasani devletlerinin geniş coğrafyada yüzyıllar boyunca hükmetmelerindeki etkenler nelerdir?
Cevap:
Güçlü bir yönetim merkezi
Güçlü bir ordu
Güçlü yasalar
Güçlü bir ekonomi
Güçlü bir vergi ve hukuk sistemi
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Öğrenciler yazıları ödevleri için kullanabilirler. Diğer kullanımlar için yazının/içeriğin tamamı kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.