Demokrasi
Halkın kendi iradesine göre kurulan ve işleyen yönetim anlayışıdır. Halkın bilerek ve isteyerek ülke idaresine katılmasıdır. Demokrasi, halk tarafından seçilmiş olanların halkı belli süreler zarfında yönetmesidir. Demokrasilerde yöneticiler tüm halkın çıkarlarını eşit tutar, eşit tutmak zorundadır. Eğer idareciler belli bir grup veya azınlığın haklarını üstün tutuyor onlara ayrıcalıklı davranıyorsa, o toplumdaki yönetim şeklinin demokrasi olduğu söylenemez. Demokrasilerde seçilenler belli aralıklarla yapılan seçimlerle değişebilirler. Demokrasi de güçler ayrılığı ilkesi olmalıdır. Yani yasama, yürütme ve yargı organları ayrı ellerde toplanmalıdır. Bir idarenin demokratik olabilmesi için, millet egemenliği, eşitlik, özgürlük ve seçim gibi şartların olması gerekmektedir.
Görselin kaynağı: (http://www.emrecetinblog.com)
Demokrasi Çeşitleri
Doğrudan Demokrasi: Halkın doğrudan doğruya kanun yapma, adaletle ilgilenme, denetleme vb. yönetimle ilgili işleri yürütmesidir. Bu demokrasi şeklinin uygulanması zordur. Nüfusun az olduğu toplumlarda uygulanabilir.
Yarı Doğrudan Demokrasi: Halkın seçtiği temsilcilerin hazırlamış olduğu kanun, tasarı vb. uygulamaların yürürlüğe girebilmesi için halkın onayının alınmasıdır. Ülkemizde bazen yapılan referandum örnekleri yarı doğrudan demokrasiye örnektir.
Temsili Demokrasi: Bu demokraside halkı seçtiği yöneticiler yönetir. Bu temsilciler halk adına kararlar alıp bunları uygularlar. Halk seçtiği vekiller aracılıyla temsil edilirler.
Demokrasi, ile ilgili yazımız hakkındaki görüşlerinizi veya sorularınızı yorum kısmından bize yazabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.