Coğrafi Keşifler Nedenleri ve Sonuçları
XV. ve XVI. Yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının, okyanusların, adaların ve kıtaların bulunmasına Coğrafi Keşifler denir. Keşifler İspanya ve Portekizliler tarafından başlatılmıştır.
Coğrafi Keşiflerin Nedenleri
- İpek ve Baharat yollarının Türklerin eline geçmesi
- Avrupalıların Çin ve Hindistan gibi zengin Doğu ülkelerinin mallarına aracısız ulaşmak istemeleri
- Avrupalıların gemicilik ve coğrafya bilgilerinin artması, pusulanın öğrenilmesi,
- Avrupalıların Hıristiyanlığı yayma düşüncesi
- Avrupa’da değerli madenlerin az bulunmasından kralların gemicileri desteklemesi
Önemli Keşifler
- 1487’de Portekizli Bartelmi Diaz Ümit Burnunu keşfetmiş, 1498’de bu yolu dolaşan Portekizli Vasco de Gama Hint Okyanusunu geçerek Hindistan’a ulaşmıştır. Böylece Hindistan’a ulaşan ve Hindistan ticaret yollarını denetim altına alan Portekizliler, Baharat Yolu’nu büyük oranda ele geçirmişlerdir.
- 1492’de İtalyan denizci Kristof Kolomb Amerikayı keşfetti, ancak burasını Hindistan zannetti. 1507 yılında yine İtalyan bir denizci olan Ameriko Vespuci seferlere devam etmiş ve buranın yeni bir kıta olduğunu anlamıştır. Yeni kıtaya denizcinin isminden dolayı Amerika adı verilmiştir.
- Fernando Kortez, İspanya adına Meksiya’yı zapt etti.
- Amerika’nın keşfinden sonra Portekizli Macellan ve onun ölümünden sonra yolculuğu devam ettiren yardımcısı Del Kano dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlamıştır.
- İngilizler adına keşiflere katılan John Cabot ile Fransızlar adına katılan Cartier, Kuzey Amerika kıyılarını keşfetmişlerdir.
Coğrafi Keşiflerin Sonuçları
- İpek ve Baharat yolları önemini kaybetmiş, Atlas Okyanusuna kıyısı olan ( Lizbon, Londra, Amsterdam, Bordo…) limanlar önem kazanmıştır.
- Yeni kıtalar, adalar, kültürler, hayvanlar, bitkiler keşfedilmiştir.
- Avrupalılar keşfettikleri yerleri sömürgeleştirmişlerdir. Bu yerlerden Avrupa’ya altın ve gümüş başta olmak üzere bol miktarda ham madde götürülmüştür. Böylece Avrupa’da toprak zenginlik kaynağı olmaktan çıkmıştır.
- Soylular eski güçlerini kaybetmiş, ticaretle uğraşan burjuva sınıfı önem kazanmıştır.
- Avrupalıların zenginleşmesi sonucu sanat ve bilime önem veren mesen sınıfı ortaya çıkmış, Rönesans hareketlerine zemin hazırlanmıştır.
- Keşifleri destekleyen kralların gücü artarken kiliseye duyulan güven azalmıştır.
- Keşfedilen yerlere Avrupa’dan göçler olmuş ve Avrupa kültürü bu yerlerde yayılmıştır.
- Hristiyanlık keşfedilen yerlerde yayılmıştır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR