I.MEHMET (ÇELEBİ) DÖNEMİ (1413–1421)
Çelebi Mehmet Fetret devrine son vererek Osmanlı Devletini dağılmaktan kurtardığı için Osmanlı tarihinde devletin ikinci kurucusu sayılır. Onun temel politikası dışta barış içerde ise Ankara savaşı ile bozulan Anadolu Türk Siyasi Birliğini yeniden sağlamaktı.
A) ANADOLUDAKİ FALİYETLER:
Mehmet Çelebi önce Aydınoğullarından İzmir’i aldı. Ardından Karamanoğullarından Akşehir, Beyşehir ve Seydişehir’i aldı. Menteşeoğulları ve Tekeoğulları Osmanlı Devletine bağlılıklarını bildirdiler. Saruhanoğullarından Samsun’u aldı. Böylece Akkoyunlular ve Karakoyunlular ile komşu oldu.
B) ŞEYH BEDRETTİN İSYANI:
Bursa’da bir süre eğitim gördükten sonra yine aynı amaç ile Suriye ve Kahire’ye giden Bedrettin; İran’da kaldığı dönemlerde Batıni inancından etkilenmiştir. İslam hukuku konusunda derin bilgilere sahip olan Bedrettin Fetret devrinde Musa Çelebi tarafından Kazaskerliğe getirilmiş, Çelebi Mehmet’in hükümdar olduğu sırada ise İslam’a aykırı bazı fikirlerinden dolayı İznik’te göz hapsine mahkûm edilmiştir. Bu arada müritlerinden Börklüce Mustafa Karaburun’da, Torlak Kemal de Manisa’da devlete karşı isyan etmişlerdir. Ayaklanmalar bastırılmış ve Bedrettin dahil diğer isyancılar idam edilmiştir.
Uyarı: Osmanlı tarihinde ilk dini ve sosyal içerikli isyandır.
C)DÜZMECE MUSTAFA İSYANI:
Timur’un ölümü üzerine Semerkant’ta tutsak olan Şehzade Mustafa Anadolu’ya geldi ve Rumeli’ye geçerek Bizans’ın, Aydınoğlu Cüneyt beyin ve Eflak beyinin de desteğini alarak isyan etti. Çelebi Mehmet ile yaptığı savaşı kaybedince Bizans’a sığındı. Çelebi Mehmet bu durum üzerine Bizans ile bir antlaşma yaptı. Bu antlaşmaya göre Çelebi Mehmet ölünceye kadar Bizans Şehzade Mustafa’yı serbest bırakmayacaktı. Buna karşılık Bizans’a her yıl Osmanlı Devleti vergi verecekti. Şehzade Mustafa II. Murat döneminde yine isyan etti ancak yakalanarak idam edildi. II. Murat Bizans’ı cezalandırmak için İstanbul’u kuşattı, Bizans ise bu sefer II. Murat’ın kardeşi Şehzade Mustafa’yı ayaklandırdı. Bunun üzerine II. Murat İstanbul Kuşatmasını kaldırdı.
Uyarı: Osmanlı Devleti ile askeri olarak mücadele edemeyen Bizans, şehzadeleri kışkırtarak Osmanlı’yı içten yıkmaya çalışmıştır.
D) BALKANLARDAKİ FAALİYETLER:
Mehmet Çelebi Anadolu’daki faaliyetlerinden sonra Balkanlar da Osmanlı otoritesini eski gücüne getirmek için harekete geçti. Eflak ve Bosna Beyliklerini egemenliğine aldı.
Venedik ile Gelibolu açıklarında yapılan Osmanlı tarihindeki ilk deniz savaşı kaybedildi. (1416) Osmanlı bu deniz savaşında tecrübe kazandı.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.