BEYLİKTEN DEVLETE ÜNİTESİ TEMEL KAVRAMLAR
Temel Kavramlar
Tekfur: Bizanslıların merkezden bağımsız valilerine ve Anadolu’nun bazı Hıristiyan beylerine verilen unvan.
Fütüvvet: Fütüvvet fetâ kelimesinden gelmektedir. Fetâ yiğit, fütüvvet yiğitlik demektir. Gençlik. yiğitlik, cömertlik esasları üzerine kurulmuş, teşkilat, dini özellikli esnaf birliği. Ahilikte denir.
Voyvoda: Osmanlıların Eflak-Boğdan beylerine verdiği unvan.
İskan: Yerleştirme manasındadır. Osmanlı Devletinin Balkanlarda fethettiği yerlere, İslamiyeti yaymak, bölgeyi Türkleştirmek ve devlet otoritesini sağlamak için Türkleri yerleştirmesidir.
Kolonizasyon: Koloni, bir devletin nüfusunun bir bölümünü yerleştirmek için denizaşırı bir ülkeye sahip çıkması ve yurttaşlarını oraya iskan etmesi halinde meydana gelen yeni yurttur
Yörük: Göçebe Oğuz boylarına Yörük denir.
Fetret devri: Osmanlı devletinde Ankara savaşından sonra 1402-1413 arası geçen kargaşa dönemidir. Padişahsız geçen dönem.
Hanedan: Hükümdar sülalesi
Saltanat: Hükümdarlığın hanedan ailesine ait olduğu yönetim sistemi.
Örf: Kanun olmadığı hâlde, halk tarafından alışkanlık olarak uyulan, bulunulan yere ve hâllerin icabına göre oluşan, akla aykırı olmayan dince kötü karşılanmayan davranış, töre, âdet.
Çıkma: Saray içindeki Enderun mektebinde yetişen çocukların görevli olarak saray dışına çıkıp bir göreve atanmasıdır.
Dirlik: Osmanlı devletinde devlete ait gelirlerin veya toprakların kişilere hizmet karşılığı verilmesidir.
Hirfet: Türk-İslam devletlerinde ayakkabıcılık, marangozluk gibi küçük el sanatlarına verilen isimdir.
Lonca: Türk-İslam devletlerinin bazılarında Bir şehirdeki belli bir esnaf grubunun kurduğu esnaf örgütüdür. (Berberler loncası gibi)
Gedik: Bir meslek grubunda oldukça ustalaşan kişi.(gediklide denir) ayrıca Loncalar tarafından usta olan kişiye verilen dükkân açma yetkisine de denir.
Miri arazi: İslam devletlerinde mülkiyeti devlete ait olan toprak ve arazilere denir.
Tahrir: Kaydetme, sicile geçme anlamında olup Osmanlılarda arazilerin, arazi sahiplerinin ve vergi mükelleflerinin yazıldığı deftere denir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.
Hocam yazılım var da yarın çalışmam gereken yerleri atarmısınzı
Çalışman gereken yerleri çalış diye bu site var zaten, biraz daha gayretli olmalısınız. 🙂