Amasya Görüşmeleri (20 – 22 Ekim 1919)
Sivas Kongresini engelleyemeyen Damat Ferit Paşa sadrazamlık görevinden istifa etmiş, yerine Ali Rıza Paşa gelmiştir. Ali Rıza Hükümeti içerisinde Kuvayımilliye hareketini destekleyen üyeler barındırmaktaydı.
Ali Rıza Paşa hükümetin Milli Mücadeleye sempati ile bakması sonucunda iki taraf Amasya’da görüşmüştür. Bu görüşmelere Temsil Heyeti’ni temsilen Mustafa Kemal, İstanbul Hükümetini temsilen Bahriye Nazırı Salih Paşa katılmıştır.
Yapılan görüşmeler neticesinde şu kararlar alınmıştır;
- Hiçbir vilayet terk edilmeyecek, hiçbir himaye ve manda kabul edilmeyecektir. Türk vatanının bütünlüğü ve istiklali korunacaktır.
- Azınlıklara siyasi hâkimiyetimizi zedeleyici ve sosyal dengemizi bozucu ayrıcalıklar verilmeyecektir.
- Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti hukuki bir teşekkül olmak üzere İstanbul hükümeti tarafından tanınacaktır.
- Osmanlı Meclis-i Mebusan’ı toplanmalıdır. Ancak güvenlik nedeniyle İstanbul dışında toplanmalıdır.
Amasya Görüşmelerinin Önemi ve Sonuçları
- Milli Mücadele, Temsil Heyeti ve Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti, İstanbul hükümeti tarafından resmen ve hukuken tanındı.
- Meclisin açılmasına karar verildi. Ancak anayasaya aykırı olduğu iddia edilerek İstanbul’da toplandı.
- Salih Paşa Amasya Protokolü’nün kabul edilmemesi durumunda istifa edeceğini belirtmiş fakat istifa etmemiştir.
- Seçimlerin serbest yapılması sağlanmış, İtilaf Devletleri seçimlere müdahale etmemiştir. Çünkü mecliste aleyhlerinde bir karar alınacağını düşünmemişlerdir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.