ALP ARSLAN VE ROMANOS DIOGENOS
1071 yılında olan Malazgirt Meydan Savaşı’nın ünlü galibi Sultan Alp Arslan, yenik Bizans imparatoru Romanos Diogenos’u kabul etti. Aralarındaki konuşma şu şekildedir:
Sultan: — “Dostluk kurmak üzere sana Halife’nin elcilerini göndermedim mi? Fakat sen dostluktan kaçındın. Sana düşmanlarımın iadesini istemek üzere Afşin ile elci göndererek, dönmeni rica etmedim mi? Fakat sen “Para saffettim, büyük bir ordu topladım, buralara kadar geldim, aradığımı yakaladım, ülkelerime yapılanı İslam ülkelerine yapmadıkça nasıl dönerim?” dedin. Serkeşliğinin neticesini nasıl buldun?” (Bu son sözü ile Selçuklu Hükümdarı ayaklarında zincirler ve boynunda lale ile önünde duran imparator’un halini kastediyordu).
İmparator: — “Üç şık vardır: Birincisi beni öldürtürsün. ikincisi, üzerine yürümekten bahsettiğin ülkelerinde beni teşhir edersin. Üçüncü şıkka gelince, yapamayacağın için söylenmesinde bir fayda yoktur.”
Sultan: — “Bu nedir?”
İmparator: — “Affedilmem. Takdim edeceğim paraları kabul etmen, aramızda dostluk kurulması, beni dost edinmen, beni bir kölen, kumandanların biri ve Rum’da bir ‘Naib’in olarak memleketime iade etmen. Zira beni öldürürsen sana bir faydası olmaz; (benim yerime) başka birini (tahta) geçirirler. ”
Sultan: — “Hakkında aftan başka bir şey düşünmedim. Kendini satın al!”
İmparator: — “Sultan ne istediğini söylesin.”
Sultan: — “10 milyon dinar”
İmparator: — “Hayatımı bana bağışladığın taktirde, Rum mülkünü (bile) istemekle haklısın. Lakin başlarına geçtiğimden beri ordular sevk etmek, savaşlar yapmak için Rum’un paralarını saffettim, mallarını müsadere ettim, halkımı fakir düşürdüm.”
Bilindiği gibi Alp Arslan esir imparatoru serbest bırakmıştır.
M.A. Köymen, Selçuklu Devri Türk Tarihi