9. Sınıf 1. Ünitedeki Kavramlar
Tarih: İnsan topluluklarının geçmişteki yaşayışlarını, kültür ve uygarlıklarını, birbiriyle olan ilişkilerini, (antlaşma, ticaret, savaş vb.) yer – zaman ve faillerini göstererek, neden-sonuç ilişkisi içerisinde, belgelere dayalı olarak objektif (tarafsız) biçimde inceleyen bilim dalına tarih denir.
Vakıa: Aynı türdeki olayları bir bütün olarak anlatmak için kullanılan ve süreklilik gösteren bir kavramdır.
Kaynak: Geçmişte yaşanmış olayları bizlere en doğru şekilde ulaştıran her türlü malzemeye kaynak ya da belge denir.
Vakanüvis: Osmanlı Devletinde olayları kaydetmekle görevli resmi devlet tarihçisidir.
Tasnif: Tarihsel verilerin zamana, yere ve konuya göre bölümlere ayrılarak düzenlenmesine tasnif denir.
Kronoloji: Takvim bilimi ya da zaman bilimi de denir. Olayların zaman sıralamasını yaparak olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurulmasını sağlar.
Takvim: Zamanı, gün, ay ya da yıl gibi uzun süreli dönemlere bölen çizelgelere takvim denir.
Milli Kültür: Bir milletin kendine özgü düşünüş ve yaşayış biçimidir. Bir toplumu diğerinden ayırt eden maddi ve manevi değerler bütünüdür.
Kitabe: (Yazıt)Dikili taşlar üzerine yazılmış tarih ve tarihi olaylar hakkında bilgi veren ve o dönemi anlatan, aydınlatan belgelere denir.
Anal: Hititler her yılın önemli olaylarını, tanrılara hesap vermek amacıyla yazmışlardır. Bu belgelere anal adı verilir.
Tablet: Üzerinde yazı ya da resim bulunan topraktan yapılmış levhalara tablet denir.
Secere: Bir kişinin geçmişini ve atalarını açıklayan “soy kütüğü” de denilen belgelerdir.
9. Sınıf 1. Ünitedeki Kavramlar ile ilgili yazımız hakkındaki görüşlerinizi veya sorularınızı yorum kısmından bize yazabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.
Sağolun çok yardımcı ooldunuz