17. Yüzyılda Osmanlı Venedik İlişkileri

Osmanlı Devleti 17. Yüzyılda Venedik, Avusturya, Rusya, İran ve Lehistan ile mücadele etmiştir. (V.A.R.İ.L devletleri) 

Girit’in Alınması

Osmanlı Devleti daha önceki yıllarda Ege adalarını Venedik’ten almıştı. Kanuni döneminde Akdeniz’de Türk hakimiyeti sağlanmasına rağmen Girit hala Venedik’in elinde idi. Ada stratejik konumu ile Akdeniz’deki Osmanlı hakimiyetini tehdit ediyor, korsanlara da sığınaklık teşkil ediyordu. Anadolu-Suriye-Mısır-Kuzey Afrika deniz ulaşımını tehdit eden Girit 1645’te kuşatılmıştır. Bu dönemde Osmanlı donanması eski gücünde değildi. Bu durumdan yararlanan Venedikliler, Ege Adaları ve Batı Anadolu kıyılarına saldırdılar. Çanakkale Boğazını abluka altına alarak Girit’e asker gönderilmesini engellemeye çalıştırlar.

Köprülü Mehmet Paşa’nın sadrazam olmasından sonra Çanakkale’deki abluka kaldırıldı. Girit’e asker ve cephane gönderildi. Fazıl Ahmet Paşa ise bizzat sefere çıkarak Girit’in fethini gerçekleştirdi. (1669) Girit kuşatmasının uzun sürmesi Osmanlı maliyesini ve donanmasını olumsuz etkiledi.

Girit’in alınmasıyla Doğu Akdeniz’ deki Osmanlı hakimiyeti güçlendirildi.

Uyarı: Kuşatmanın 24 yıl sürmesi, Osmanlı deniz gücünün, Avrupa denizciliğine göre geri kaldığını gösterir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

YAZAR BİLGİSİ
Tarih öğretmeni. Gücü yettikçe tarih yolcularına rehberlik edecek, öğrenmeye devam edecek bir tarih talebesi.
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın