10. Sınıf Tarih Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Cevapları

CEVAP ANAHTARI (ZOR SINAV) 

Sınav soruları için bu bağlantıya tıklayınız.

  1. Osmanlı Devleti’nin kuruluş aşamasında, henüz beylikken, izlemiş olduğu fetih politikası hakkında bilgi veriniz. 

Cevap: Yönünü batıya çevirmiştir. Eş zamanlı kurulan diğer Türk Devletleri kendi aralarında mücadele ederken, Osmanlı Devleti Batı’da Müslüman olmayan devletlerle gaza ve cihat yapmıştır. Bu durum Osmanlı Beyliğine diğer Türk Beyliklerinin ve Moğol baskısından kaçan Türklerin destek vermesini sağlamıştır. Bizans ve gayrimüslimlerden ele geçirmiş olduğu topraklarda halka hoşgörülü davranmış ve uygulamış olduğu iskân siyaseti sonucu bu toprakları yurt haline getirmiştir.

  1. Osmanlı Devleti’nin Rumeli’de almış olduğu ilk yer neresidir? Burayı almasına neden olan gelişme ne olmuştur? Açıklayınız.

Cevap: Çimpe Kalesidir. Bizans tahtı için yapılan mücadelede Kantakuzen, Orhan Bey tarafından desteklenmiştir. Bu mücadeleyi kazanan Kantakuzen Osmanlı Devleti’ne hediye olarak Çimpe Kalesini vermiştir.

  1. Fetret Devrinde Osmanlı’nın Rumeli’de geniş çaplı toprak kaybetmemesinin nedenlerini nelerdir?

Cevap: Bölgedeki halkın Osmanlı yönetiminden hoşnut olması. Osmanlı egemenliğinden önce bölge halkının yerel yöneticiler tarafından eziliyor olması. Osmanlı fethettiği bu topraklarda adaleti tesis etmiş, tebaasına hoşgörülü davranmıştır. Halk istediği dine inanmakta serbest bırakılmıştır. İkinci bir neden ise iskan siyaseti sonucu bu topraklara Türklerin yerleştirilmesi olmuştur.

  1. Murat’ı Edirne-Segedin Antlaşmasına iten nedenler ne olmuştur? Bu antlaşma sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veriniz.

Cevap: Balkanlarda Macarlar karşısında alınan yenilgiler ve Anadolu’da Karamanoğullarının rahat durmaması etkili olmuştur. Antlaşmadan sonra Anadolu’daki tehlikeyi bertaraf eden II. Murat tahtı 12 yaşındaki oğlu Mehmet’e bıraktı. Bu durumdan faydalanmak isteyen Haçlılar ile Varna Savaşı yapıldı ve Osmanlı galip geldi. 

  1. Murat veraset sisteminde nasıl bir değişikliğe gitmiştir? Bu şekilde değişiklik yapmasının nedenleri neler olmuştur?

Cevap: Ülke hanedanın ortak malıdır anlayışı terk edilmiştir. Bunun yerine “Ülke padişah ve oğullarındır” Anlayışı getirildi. Böyle bir değişiklik yapılmasının nedeni taht kavgalarını engellemek ve merkezi otoriteyi artırmaktır.

  1. Divan-ı Hümayun kim tarafından kuruldu? Diğer İslam devletlerinde birden fazla divan olmasına rağmen Osmanlı’da tek divan olmasının nedeni nedir? 

Cevap:  Orhan Bey tarafından kurulmuştur. Merkezi otoritenin güçlü tutulması istenmiştir. 

  1. Devşirme sistemi uygulanırken dikkat edilen hususlar hakkında bilgi veriniz.

Cevap: 

  • Tek çocuklu ailelerin çocukları alınmazdı.
  • 12-18 yaşları arasında çocuklar devşirilirdi.
  • Aileler gönüllü olarak çocuklarını vermek istemişlerdir.
  • Vücudunda kusuru olan çocuk ve yüz kızartıcı suç işleyen ailelerin çocukları alınmazdı.
  • 3-5 yılda yapılır, her kırk haneden bir çocuk alınırdı. 
  1. İstanbul’u ilk kuşatan Osmanlı padişahı kimdir? Bu kuşatmaların başarısız olmasının nedenleri nelerdir? 

Cevap:  İstanbul’u ilk kuşatan Yıldırım Bayezid’dir. Kuşatmalar Haçlı ve Timur tehlikesi yüzünden başarısız olmuştur.

  1. İskan siyasetinin sonuçları neler olmuştur?

Cevap:  

  • Fethedilen bölgelerin savunulması ve elde tutulması kolaylaşmıştır.
  • Fetih yapılan orduya gıda, barınma, binek hayvanı gibi lojistik destek sağlanmıştır. Böylece yeni yerlerin fethedilmesine ortam hazırlanmıştır.
  • Göçebe Türkmenlerin yerleşik hayata geçmeleri sağlanmıştır. Böylece devletin gelirleri artmıştır.
  • Balkanlarda imar faaliyetleri yapılmış ve bu bölgeler Türk-İslam kimliği kazanmıştır.
  1. Dirlik toprakları kaça ayrılır? İsimlerini ve özelliklerini yazınız.

Cevap:  

Has: Yıllık geliri yüz bin akçeden fazla olan dirliklerdi. Padişah, hanedan üyeleri, divan üyeleri, beylerbeyi ve sancakbeyi gibi üst düzey yöneticilere verilirdi.

Zeamet: Yıllık geliri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında değişen dirliklerdi. Kadı, subaşı, alaybeyi, divan kâtipleri, kale dizdarları gibi orta dereceli devlet memurlarına verilirdi.

Tımar: Yıllık geliri üç bin ile yirmi bin akçe arasında değişen dirliklerdi. Alt dereceden devlet memurları ile savaşta yararlılık gösteren askerlere verilirdi.

 10. Sınıf Tarih Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Cevapları ile ilgili yazımız hakkındaki görüşlerinizi veya sorularınızı yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

Diğer 10. sınıf tarih dersi yazılı soruları için bu bağlantıyı tıklayınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazıların/içeriklerin tüm hakları “tarihyolu.com” aittir. Kaynak gösterilse dahi yazının/içeriğin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya/içeriğe aktif link verilerek kullanılabilir.

 



YAZAR BİLGİSİ
Tarih öğretmeni. Gücü yettikçe tarih yolcularına rehberlik edecek, öğrenmeye devam edecek bir tarih talebesi.
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın